Výkladní skříň bavorského požitkářství
Kulmbacher Mönchshof nemá obdoby. Nikde jinde nenajdete na jednom místě tolik odborných znalostí o jídle a pití: tři speciální muzea, škola vaření, výživové vědy v praxi a regionální speciality!
Počátky klášterního pivovarského umění sahají v Kulmbachu až do 14. století. V této době hospodařily na statcích ve stínu hradu Plassenburg dva mnišské řády, augustiniáni a cisterciáci z kláštera Langheim. Na starých mapách se tyto statky označují jako mnišský dvůr, německy Mönchshof – a leží přesně tam, kde se dnes nachází pivovarská hospoda Mönchshof, romantická pivní zahrada, Bavorské muzeum pivovarnictví a Německé muzeum koření. Tři speciální muzea se věnují jednotlivým tématům s obdivuhodnou šíří a hloubkou, v citlivě utvářených výstavních prostorách se nacházejí cenné exponáty a interaktivní prvky.
Mnišský dvůr je kromě toho místem vědy a výzkumu. Vědecké poznatky o výživě přináší Muzejně pedagogické centrum „MUPÄZ“, které má rozsáhlou přehlídkovou kuchyni. V „dětském oddělení“ poskytuje tým muzea hravou formou znalosti ohledně výživy i nejmenším. Celek dotváří přilehlé „Kompetenční centrum pro výživu (KErn)“ a Bavorská akademie požitků. Nabídka se zaměřuje na všechny. To platí také pro bohatý program akcí. Díky velkorysé slavnostní hale, kterou si lze rezervovat na nejrůznější společenské akce, rozmanité nabídce seminářů a kabaretní kultuře si přijde na své úplně každý.
Oliver van Essenberg